Därför ramlar föregående års bästa skolor ut från tio i topp


Det har skett en del ändringar på tio i topplistan över Sverige bästa skolor och här ser vi närmare på varför inte listan 2017 har samma skolor med som 2016, även om två skolor är det. Förra årets etta är återigen på första plats och föregående års fyra än nu på plats tre.

Vissa ändringar har skett för att fem skolor inte har lika många genomförda prov i de mer utslagsgivande ämnena, men några har även tappat i medelpoäng och en skola har detta år hela sex procent underkända elever mot noll föregående år med en mycket stor skillnad i medelpoäng.

Läs mer om respektive skola nedan där fetstil anger 2016 års resultat och texten under varje skola beskriver 2017 års nationella prov i årskurs 9 och vad som föranleder förändringen i skolans placering.

1. Carlssons skola (fristående) Stockholm – 18,3 i medelpoäng

På första plats 2017, vilket även var placeringen 2016, med 17,8 i medelpoäng vilket ändå är en minskning som inte går obemärkt förbi.

1. Nya tidens montessoriskola Täby(fristående) Täby – 18,3 i medelpoäng

I år på plats 16 med 17,0 i medelpoäng och med oklara uppgifter från Skolverket om alla pojkar hade godkänt i Svenska. Fortfarande ett toppresultat men en stor skillnad i medelpoäng från föregående år, dubbelt så mycket som Carlssons skola.

3. Stiftelsen BMSL (fristående) Lund – 17,9 i medelpoäng

Har två prov av de svårare ämnena medan andra har tre och är inte jämförbar med de som har gjort ett prov mer. Faller därför ned till plats 506 med 16,9 i medelpoäng, en stor skillnad mot föregående år, och där flickor i Kemi inte anges som 100% godkända. De behöver säkerställa att de gör minst lika många svåra prov som de andra i toppen.

4. Fredrikshovs slotts skola (fristående) Stockholm – 17,7 i medelpoäng

På plats 3 i år och därmed en placering bättre med 17,6 i medelpoäng. De har samma jämna standard i år som föregående år.

5. Montessoriskolan i Bjärred (fristående) Lomma – 17,5 i medelpoäng

På plats 36 i år med 15,9 i medelpoäng och där flickor och pojkar inte entydigt anges som 100% godkända i Skolverket, men den stora anledningen till tappet är den betydande minskningen i medelpoäng.

5. Musikskolan lilla akademien (fristående) Stockholm – 17,5 i medelpoäng

Plats 24 med 16,5 i medelpoäng. Pojkar anges inte entydigt som 100% godkända, men även här är skillnaden i placering främst beroende på ett tapp på en poäng i medelbetyg.

5. Europaportens grundskola (fristående) Malmö – 17,5 i medelpoäng

Har två prov av de svårare ämnena medan andra har tre och är inte jämförbar med de som har gjort ett prov mer. Faller därför ned till plats 478 med 17,0 i medelpoäng. De behöver säkerställa att de gör minst lika många svåra prov som de andra i toppen.

8. Vittra Lambohov (fristående) Linköping – 17,4 i medelpoäng

Förutom att de har två prov i de mer utslagsgivande ämnena så har de nu hela 6% underkända elever vilket gör att de ramlar ned till plats 873, endast jämförbar med skolor som också har två genomförda prov. Medelpoängen är 12,0 och en direkt chockerande stor skillnad mot föregående år vilket föranleder en fråga om vad som har hänt. Vi återkommer i ärendet.

9. Kungliga svenska balettskolan (kommunal) Stockholm – 17,2 i medelpoäng

Har två prov av de svårare ämnena medan andra har tre och är inte jämförbar med de som har gjort ett prov mer. Faller därför ned till plats 507 med 16,8 i medelpoäng. Pojkar anges inte heller entydigt som 100% godkända av Skolverket. De behöver säkerställa att de gör minst lika många svåra prov som de andra i toppen

10. Järna friskola(fristående) Södertälje – 17,1 i medelpoäng

Återigen med höga 17,0 i medelpoäng men då de endast gjort ett prov i något av de mer utslagsgivande ämnena (Matematik) så ramlar de automatiskt ned långt, till plats 1201, trots att de har noll underkända i elever i de totalt fem prov som gjordes. För att tillhöra toppen måste de göra minst lika många prov som de övriga av utslagsgivande ämnen.

Lämna en kommentar