Klockren jämförelse Singapore och Sverige


Inger Enkvist fortsätter tala om vad som är viktigt för att skapa en toppresterande skola i dagens SvD:

”Flera drag slår en svensk betraktare. Det första är att utbildningsfrågor ges absolut prioritet. Det verkar vara en allmän uppfattning att landets framtid beror på utbildningskvaliteten. Detta gör att föräldrarna på allt sätt stödjer skolan och att skickliga personer anser det vara en heder att tjäna landet genom att vara lärare.

En annan aspekt är att lärarna väljs bland de bästa studenterna. Man tar bara in så många lärarstuderande som kommer att behövas, men de får å andra sidan lön under utbildningen mot att förbinda sig att arbeta ett par år för Singapore.”

Hon avrundar med:

”Om man måste välja ett väsentligt drag, kan det vara att numera alla i Singapores motsvarighet till Skolverket, Utbildningsdepartementet och lärarhögskolorna är valda bland de bästa lärarna, som i sin tur är utvalda på det sätt som här har beskrivits.

För att använda ett understatement skulle det inte skada om Sverige gick mer åt Singapores håll.”

Det går bara att hålla med henne. Ledarskapet är ett nödvändigt kriterium för att lyckas och Sveriges ledarskap, förövrigt inte bara i skolans värld, är totalt frånvarande och de som har nått sina positioner har inte gjort det på meriter vad avser kunskap eller förmåga inom framgångsrika organisationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s