Academedias vinst är fyra gånger högre än officiellt redovisat


Debatten om vinster inom friskolor fortsätter och du som följt våra inlägg inom området vet att baserat på de analyser som gjordes mellan 2001 och 2009 av kommunala och privata skolor, har vi med fog kunnat påstå att skolpengen är felprissatt och för hög.

Utredaren Ilmar Reepalu förväntas komma med ett förslag att sätta ett tak på vinstutdelning för friskolor.

LO säger nu att de helt vill stoppa vinster i friskolor, men om det innebär ett totalt stopp för utdelning eller någon annan modell tycks oklart.

En av förespråkarna för vinster och fri utdelning av desamma är Dan Olofsson som i ett inlägg talar om protektionism.

Den sistnämndas inlägg ger ärligt talat ett direkt förvirrat intryck eller är avsiktligt tänkt att blanda ihop korten när han talar om andra branscher som dikteras av marknadspriser och med helt andra förutsättningar än skolan och planhushållssatta priser.

Under denna period har även Academedias siffror varit föremål för bevis för att det inte görs några exceptionella vinster i friskolor. Nu är självfallet detaljerade siffror inte tillgängliga ens på förfrågan, men det som är officiellt kan användas för att förstå att om inte osanning, så lyfts inte det verkliga resultatet fram varför vi får göra det åt dem.

Nedan anges Acamedias uppgifter från årsredovisningen 2015/2016 och vi har per post kommenterat varför den ej är korrekt och vad det får för effekt på resultatet. Slutligen har vi jämfört totalt officiellt resultat med ett korrekt resultat för Academedia om de vore en kommunal skolkoncern.

Intäkter 2015/2016

 • För- och grundskola 951 MSEK
 • Gymnasium 655 MSEK
 • Vuxenutbildning 381 MSEK
 • Internationell förskola 390 MSEK
 • Totalt 8 608 MSEK

EBITDA 2015/2016, rörelseresultat innan avskrivningar, räntor och skatter

 • För- och grundskola 255 MSEK
 • Gymnasium 298 MSEK
 • Vuxenutbildning 154 MSEK
 • Internationell förskola 110 MSEK
 • Totalt 817 MSEK

Avskrivningar 2015/2016, avser goodwillavskrivningar för köp av friskolor och är därmed en post som skall återläggas relativt jämförelse med kommunala skolor.

 • För- och grundskola 49 MSEK
 • Gymnasium 100 MSEK
 • Vuxenutbildning 6 MSEK
 • Internationell förskola 26 MSEK
 • Totalt 181 MSEK

Räntor 2015/2016, avser lån för att finansiera köp av friskolor och är därmed en post som skall återläggas relativt jämförelse med kommunala skolor.

Specificeras ej per område 141 MSEK

Kostnad såld vara 2015/2016, specificeras ej men med tanke på dess storlek är det troligen detsamma som skollunch och därmed är det en kostnad som kvarstår och ej påverkar vinstberäkningen relativt om det skulle ha varit en kommunal skola.

Övriga externa kostnader 2015/2016, innehåller troligen främst hyror liksom marknadsföringskostnader och sett till normala hyresnivåer för kommunala skolor är det troligen även andra poster som är relaterade till konsultkostnader relativt andra intressenter och som skall återläggas relativt jämförelse med kommunala skolor. Uppskattningen är att åtminstone 30% av uppgivet belopp skall återläggas. Därtill är det oklart om lokalerna hyrs från ett företag som ägs av närstående till skolorna och därmed skapar ytterligare värde men dolt.

Specificeras ej per område 1 876 MSEK, där 30% motsvarar 585 MSEK.

Officiellt resultat 2015/2016 är enligt ovan 495 MSEK, efter skatt om 18% 406 MSEK.

Ett korrekt resultat 2015/2016 med återläggning för poster som inte skulle återfinnas hos en koncern motsvarande Academedia i kommunal regi är 1 724 MSEK, efter skatt med samma procentsats om 18% 1 414 MSEK.

Vinstmarginal officiellt är 4,7%

Vinstmarginal med återläggning för att kunna jämföra med kommunal skola är 16,4%

Vi stannar där och konstaterar att friskolorna, utan att tillföra något nytt pedagogiskt värde och utan att anstränga sig för att rationalisera skolan, gör fyra gånger högre vinst än vad de officiellt säger.

Det enda rätta är att om friskolor skall tillåtas skall det ske i stiftelseform, vilket är så som privatskolor bedrivs, först då attraheras de som vill göra något bra i skolan, och med en helt ny metod för att beräkna skolpengen så att den blir korrekt.

3 svar till “Academedias vinst är fyra gånger högre än officiellt redovisat

 1. Ping: Ilmar Reepalu gick över ån efter vatten, men det gör även hans belackare | 4 RIL

 2. Ping: Vågar du läsa dessa fakta om friskolorna? | 4 RIL

 3. Ping: Hur mycket pengar får man tjäna på skolan? | 4 RIL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s