20 års ökenvandring för svenska skolan, lär bli 20 år till


Tänk att det finns åtminstone en person inom pedagogikskrået som har stake nog att rannsaka sig själv, komma till insikt om den enda vägen visade sig vara både fel väg och långtifrån den enda vägen, för att slutligen officiellt ber om ursäkt för att ha bidragit till att rasera skolan med ovetenskapliga metoder för lärande, det som präglat Sverige de senaste 20 åren av intellektuell nedförsbacke inom skolan och lärarutbildning.

Han heter Jonas Linderoth.

Men som sägs i SvD

”Ylva Johansson (S) var skolminister när läroplanen Lpo94 infördes 1995. ”Lärarna kommer aldrig att få tillbaka sin gamla status, den som var förknippad med den gamla skolan. Det var en auktoritet som vilade på en av överheten given roll – skolan hade kunskapsmonopolet. I dag måste man på ett annat sätt förtjäna sin legitimitet”, förklarade hon i en intervju (SvD 17/8-97).”

och de fortsätter:

”Johansson är inte ensam om att stå med skammen. Det var under en borgerlig regering som läroplanen togs fram. Skolminister Beatrice Ask (M) undertecknade propositionen, vilken byggde på utredningen Skola för bildning som den mångårige skolverksdirektören Ulf P Lundgren var huvudförfattare till. I Studio Ett (SR 25/8) slog han ifrån sig Linderoths kritik. ”Det finns ingen grund, artikeln bygger på Jonas subjektiva uppfattning” fick lyssnaren höra. Att Jonas Linderoth hänvisat till såväl svensk som internationell skolforskning – däribland John Hatties uppmärksammade metastudie av elevresultat – hade uppenbarligen undgått Lundgren. Och därmed visade han problemet med den omhuldade pedagogiska metoden att låta eleven på egen hand söka sin kunskap: människor tenderar att välja bort information som inte passar deras världsbild.

Och som det inte räcker med nyvunna insikter i media och bland skolaktörer som Skolinspektionen kom de senare nyligen fram till att det brister i stöd till elever som har behov av det för att de halkat efter. 12 av 15 skolor fick anmärkning och med den sedvanliga svenska flatheten så händer ingenting med dessa. Som vi påpekade redan för 2,5 år sedan i en egen undersökning så är

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s