”Du skall fan bli av med jobbet”


På något sätt känns det meningslöst att engagera sig i skolan.

  • Riksdag och regering bryr sig inte om att styra skolan mot ett mål som är värdefullt för det svenska samhället.
  • De politiska partierna har olika intressen av att behålla den struktur som etablerats de senaste 20 åren med friskolor.
  • Fackföreningarna vill inte effektivisera skolan utan talar om förstärkt skråväsende i form av lärarlegitimation och fler lärare även när det inte behövs.
  • Folk i gemen bryr sig endast som sig själva och är ointresserade av att engagera sig i något som ger utdelning inom fem år och skyller de egna barnens beteende på alla andra än sig själva.
  • Skolledare har mindre ryggrad än någonsin, inga visioner och verkar ointresserade av att leverera, än mindre styra upp ej fungerande organisationer.

Det gör att insändare som Peter Olofssons, gymnasielärare i Göteborg, passerar obemärkt förbi dem som skulle kunna göra något.

Men vad tusan, varför skulle andra i skolbranschen bry sig när inte ens hans egen rektor gör det?

Peter skriver om hur snorungar i hans klass saboterar hans lektion utan att rektorn gör något. Jo, de byter ut Peter och låter snorungens beteende premieras.

Nu vet jag inte om Sverige någonsin innehaft positionen som världsledande inom skolans värld, men Peter har självklart en poäng med att det inte går att ha en elev som beter síg som snorungen han exemplifierar med, som att förstöra allmänna konstverk på museer.

Och att en rektor skulle vika sig för att elevens skolpeng annars försvinner om eleven gör verk av sitt hot att byta skola, har endast att göra med usel ledning. Det är inte som Peter skriver ett resultat av att rektorn inte är pedagog. En ledare med ryggrad, vision och handlingskraft uppstår inte ur särskilda utbildningar, utan är en fråga om personlighet. Det enda rätta skulle vara att byta ut rektorn, men då skulle det kräva att friskolans styrelse driver den linjen, eller den kommunala skolans utbildningsförvaltning och det är som sades i inledningen inte möjligt då förutsättningarna inte finns.

Jag föreslår Peter att rösta med fötterna och byta skola. Kanske finns någon bättre att hitta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s