I dagens SvD säger rubriken att ”Skolor stoppar böcker för datorer” som bygger på en rapport från Lärarnas riksförbund.
Det har i och för sig mig veterligen de senaste 15 åren varit ett stående fokus att det läggs för lite pengar på läromedel och att det är gamla fakta i exempelvis geografi- och samhällskunskapsläromedel liksom inom naturvetenskapliga ämnen, men då har det förts fram av förlagen.
Nu menar Lärarnas riksförbund att de ser att skolornas datorsatsningar går ut över traditionella läromedel och de menar att både lärare och elever behöver böcker och att fyra av tio lärare inte känner sig bekväma med digitala läromedel.
Den ”oberoende” expert som SvD vänder sig till i detta fall är Barbro Westlund vid Stockholms Universitet som menar att lärare behövs som vägledning särskilt mycket när de läser digitala texter jämfört med tryckta, enligt forskning som SvD glömmer att ange källa till.
Det är säkerligen möjligt och som hon avslutar är den internationella rekommendationen att använda både och.
Men oavsett så har Lärarnas riksförbund, forskare och SvD glömt att datorer inom företag används för att effektivisera och ta bort manuellt arbete och det är i skolans värld inte elevens tid som behöver rationaliseras utan lärarens.
Av den anledningen är behovet av datorstöd endast motiverat om det minskar lärares och personals tid och det ger möjlighet till rationalisering av skolans nedlagda tid på det som inte innebär ökad lärandetid med elev.
Den insikten tycks låta vänta på sig ett tag till, förhoppningsvis inte ytterligare 15 år sedan den kunskapen började torgföras.