Ernst & Young det korrupta revisionsföretaget


Täby kommun med Leif (ännu ej) Gripe(n)stam i spetsen, sålde Tibble gymnasium underpris 2007, där det enda som tillmättes värde var inventarier om cirka 9 Mkr.

Det trots att KMF Ventures AB lagt ett bud på 20 Mkr, ett bud man i efterspelet kring Tibble gymnasium förklarade var ett utgångsbud då en prislapp på 40 Mkr var helt rimlig.

När det överklagades och Täby kommun fälldes i Kammarrätten och stämdes i EU-domstolen, fördes en vänskaplig dialog mellan Leif (ännu ej) Gripe(n)stam och köparna till Tibble gymnasium och de kom överens om att ytterligare 9 Mkr skulle erläggas i köpeskillingen.

Som grund för det nya priset stödde man sig på värderingar gjorda av Ernst & Young och KPMG. Det skall för tydlighetens skull sägas att det s.k. goodwillvärdet enligt Ernst & Young var 6,6 Mkr och enligt KPMG 2,6 Mkr.

Deras värderingar har granskats av oberoende analytiker och förkastades redan 2010 som alldeles för låga.

Resultatet av den alltför låga värderingen var att Leif (ännu ej) Gripe(n)stams vänner, tillika vänner till familjen Reinfeldt, fick köpa Tibble gymnasium till ett vänskapspris. Det brukar kallas för något annat bland vanligt folk, men i finrummen kallas det valfrihet.

Nog om historien.

Hur håller värderingarna som Ernst & Young och KPMG gjorde relativt det bedömda värdet av KMF Ventures AB?

En snabb summering av EBIT fr.o.m. 2009 t.o.m. 2014 visar att Ernst & Young beräknade det värdet till -3 Mkr och det verkliga utfallet är 18 Mkr.

Skillnaden är 21 Mkr, eller 3,5 Mkr per år och med en enkel värderingsmultipel om 10 ger en skillnad i 35 Mkr i värde för Tibble gymnasium, d.v.s. uppemot 50 Mkr.

Ernst & Young ”misslyckades” med att bedöma skolans resultat alla år efter det år man gjorde värderingen, vilket gav Täby kommun och Leif (ännu ej) Gripe(n)stam stöd för att inte kräva nära 40 Mkr i köpeskilling av de nära vännerna.

Är Ernst & Youngs värderare så inkompetenta, eller är de helt enkelt bara korrupta?

Och självklart är de inte så inkompetenta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s