Vinstutredningen


Så har den officiellt sparkats igång, utredningen om vinster i välfärden.

Jonas Sjöstedt är glad som en lärka.

Arga är de som äger någon välfärdsverksamhet som får betalt med skattepengar, över att det överhuvudtaget startas en utredning.

Ännu argare är Friskolornas Riksförbund och Ulla Hamilton som säger att: ”…det innebär två år av total osäkerhet för bl.a. friskolorna

Men argast av dem alla är Annie Lööf, arvtagerskan till Maud ”korruption och kasta skattemiljarder i sjön” Olofsson, som skriker ”Statssocialism!”.

I en intervju, sänt i går i en nyhetskanal, med en kvinna som äger ett vårdföretag förklarar hon i en mening att det inte är pengar som är drivkraften för henne, och i en annan mening att självklart vill hon kunna ta ut vinst i form av utdelning från verksamheten.

Alla vill ha möjlighet att få sin del av det offentliga, att mjölka vad som mjölkas kan från kon.

Det kan finnas anledning att göra jämförelse med andra verksamheter som mjölkar från det offentliga, som de ökända etableringslotsarna.

Men utredningen har kommit snett från början.

Fortfarande tycks inte politiker som Jonas Sjöstedt förstå att det finns ett mycket enkelt sätt att minska vinsterna och därmed utdelningsfrågan, i exempelvis skolan, och det är genom att räkna en korrekt ersättning till friskolorna vilket skulle ge en lägre skolpeng. Det har visats i otal rapporter och artiklar, men få om ens någon har förstått konsekvensen.

Vi gör ett försök…

Lägre skolpeng -> Lägre intäkter -> Lägre vinster -> Lägre utdelning

Om det finns ett intresse av att helt döda vinst som drivkraft inom skola och andra välfärdsföretag är det betydligt enklare att endast tillåta stiftelser som ägare och att i deras stadgar ange vad som gäller, naturligtvis i kombination med en korrekt beräknad skolpeng och andra ersättningar inom t.ex. vård.

Undrar vad den argaste av dem alla skulle säga om det?

Valfriheten kvar för medborgarna, men inga vinster att dela ut.

Men det mest underliga är att ingen diskuterar vad skolan är till för och vad vi vill med den, istället diskuteras endast valfrihet och vinster.

Det är en sak jag vill ändra på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s