Ja varför uppmärksammade inte media detta för mer än 10 år sedan?


Så har återigen Sveriges självgoda journalistkår nått nya nivåer när SvD skriver att ”Ändå behövde vi en PISA-krasch och mediadebatt utan dess like innan även vi i Sverige förstod vikten av att hjälpa de barn som behöver hjälp.”

De tycks mena att det är tack vare media som det nu händer något i den nya regeringen, exempelvis med förslaget om läsa-räkna-skrivagaranti.

Som om det vore något nytt att kunskap i att läsa krävs för att klara av skolan. Redan i den här bloggens första stapplande steg år 2009 när ingen i svensk media brydde sig om skolan och dess problem trots att undertecknad kontaktade tidningar, radio och TV för att få igång en debatt, skrevs t.ex. följande inlägg om hur Byängsskolan i Täby ville sätta en elvaåring i särskola för att de själva inte gjort något under fem år.

När undertecknad fick in en artikel i Aftonbladet 2006 hände inget mer, förutom att flertalet av Sveriges skolchefer förklarade att jag inte fattade någonting och att ingen i svensk media ville ta ämnet vidare.

Och inte ville SvD, DN eller Di ta in den undersökning undertecknad gjorde 2013 avseende kommunernas brist på stöd till elever som riskerar underkänt och de konkreta åtgärderna för att nå resultat. Den har skickats till alla politiska partiers skoltalesmän, men inte heller de har återkommit med kommentarer eller frågor.

På samma sätt har ännu ingen i media velat lyfta upp det faktum att friskolorna får alldeles för hög ersättning i relation till vad de har för förutsättningar och vad de presterar. Det är fakta som presenterats i seminarier, böcker och rapporter men ändå ingen journalist eller politiker förstått, eller valt att inte skriva om. Frågan är om de själva är kompis med friskoleägare eller har personliga ägarintressen eftersom det är helt tyst i frågan, förutom hos GP som är den enda tidning som åtminstone tagit in artiklar, även om de inte fått genomslagskraft i Sverige.

Så hur kan media och dagens journalister låtsas vara så ovetande och ta på sig en sådan hjälteroll? Är det jaggenerationen som visar sitt rätta tryne?

Ett svar till “Ja varför uppmärksammade inte media detta för mer än 10 år sedan?

  1. Ping: 99% av de kommunala skolorna hjälper ej de elever som behöver stöd | 4 RIL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s