Du som skolledare kan minska vikarieberoendet


Knappt har skolan börjat höstterminen förrän media börjar trumpeta ut egna undersökningar, nu senast DN om vikariebrist som är deras utvidgning av Skolverkets ”larm” om att gymnasieskolan och grundskolan saknar behöriga lärare.

Det vore på sin plats att respektive aktör inom skolans värld funderar över vad som går att påverka och vad som inte går att göra något åt.

Påverkbart för skolledningen

  • Utbildningsdagars placering under ett år
  • Planeringsdagars placering under ett år
  • Studiedagars placering under ett år
  • Utvecklingssamtalens genomförande
  • Planera in extra lektioner med hänsyn till historisk sjukdom inom respektive ämne och lärare
  • Neka lärare ledighet under terminen
  • Lönenivå för behöriga lärare som presterar noll underkända elever
  • Uppsägning av underpresterande lärare

Som skolledare är det du som väljer att lägga in lärares fortbildning under terminerna. Ett enkelt sätt att minska inställda lektioner och behov av vikarier för dessa tillfällen är att förlägga all utbildning för lärare under elevernas lov.

På motsvarande sätt är det du som skolledare som väljer att placera planerings- och studiedagar. Det naturliga är att du förlägger alla dessa under elevernas lov samt om det krävs under terminer genomför dem helger och kvällstid.

Du som är skolledare kan även minska på reduktionen av bufferttid genom att ålägga mentorerna att genomföra utvecklingssamtal under kvällstid och på helger. Det kommer även uppskattas av föräldrarna som slipper ta ledigt från arbetet som i dag är fallet.

Med underlag i vissa lärare historiska frånvaro och livssituation kan du som skolledare förvänta dig högre oplanerad frånvaro av en lärare och planera för det. Dels kan du avsiktligen förstärka med en lärare i bemanningen som kan ta hand om den förväntade frånvaron, liksom lägga in extra lektioner under en termin för den lärare i de ämnen den har för att kunna kompensera för bortfall i lärarens närvaro och ändå nå målet med antalet lärarledda lektioner.

När lärare ansöker om ledigheter under en termin kan du som skolledare även säga nej för att inte sätta dig själv i behov av att få tag på vikarier. Det är en mycket enkel lösning som är bra för eleverna även om det naturligtvis resulterar i konflikt med den lärare som kom på den dåliga idén att vara borta under en termin.

Och som skolledare kan du både locka och hålla kvar högpresterande lärare, med vilket också menas en ej frånvarande lärare, med finansiell ersättning. Det kostar att ta in vikarier och den kostnaden är det bättre att ge till ordinarie lärare som får alla elever att nå minst godkänt. Och naturligtvis skall du som skoleldare ta bort lärare som underpresterar, inklusive den som är mycket frånvarande, för att istället använda de pengarna till närvarande lärare.

Du kan därför inte sitta och vänta på eller hänvisa till Aida Hadzialic eller Gustav Fridolin.

Du som skolledare har därmed ett stort antal verktyg för att säkerställa att du inte behöver vikarier. Om du behöver coaching i dessa frågor kan du få stöd av KMF Ventures.

Ett svar till “Du som skolledare kan minska vikarieberoendet

  1. Ping: Nu börjar rektorer skylla ifrån sig | 4 RIL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s