Varför togs skolbänken bort?


När vi spelade kort frågade min dotter om jag när jag gick i skolan hade en skolbänk där man kunde lägga böcker, pennor och annat nödvändigt.

Hon berättade att en kompis till henne som går i en annan skola har skolbänk på samma sätt som jag hade, medan hon själv har en bänk som endast består av en skiva och att hon tillsammans med sina klasskamrater har en egen låda i ett skåp som står vid en vägg på andra sidan klassrummet, där hon lägger böcker, pennor och annat nödvändigt.

Hon tyckte att det vore mycket bättre att ha allt i bänken så att hon slapp gå och hämta det hon eventuellt glömt under en lektion och att det då också skulle vara lättare att ta fram och lägga undan när klassen bytte ämne.

Jag har naturligtvis varit i hennes klassrum och sett hennes nuvarande bänk, men inte tänkt på det särskilt, mer än att det vid utvecklingssamtal krävt att hon gått och hämtat material i sagda låda.

Efter att hon berättat att de har ett klassrum där de har nästan alla lektioner, förutom t.ex. slöjd, musik, idrott och bild, slog det mig att ingenting har ändrats sedan jag gick i mellanstadiet, förutom att de bytt ut svarta tavlan mot en digital tavla och som sagt bänkarna.

Men varför bytte man ut skolbänkarna som var förvaringsplats för böcker, pennor och annat nödvändigt mot en bänkskiva och en låda i ett skåp på andra sidan klassrummet?

  • Var det någon vetenskaplig undersökning som visade att det var bättre pedagogiskt?
  • Blev det billigare eller rent av dyrare och i så fall hur mycket?
  • Vem drev fram bytet av skolbänken?

Frågor som väcktes under ett parti kort med min dotter.

Och en annan sak som skiljer sig är att ytterkläderna hängde vi upp på krokar utanför klassrummet, liksom att skor lämnades utanför på golvet nedanför krokarna. Min dotter har ett skåp där ytterkläderna skall förvaras och skorna har de på sig inomhus.

Varför har man gjort denna förändring?

Min dotter gjorde hur som helst klart att hon vill ha en skolbänk där hon samtidigt kan förvara böcker, pennor och annat nödvändigt.

Och hon vann i kort mot mig…

Efter att detta inlägg publicerats hörde en läsare av sig och berättade att han inte heller under sin uppväxt på 70-talet hade någon bänk med lock och förvaringsutrymme i mellanstadiet, endast i lågstadiet. Men han verkar inte ha många gelikar som delar hans erfarenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s