Peje Emilsson är orolig för sina vinster


Peje Emilsson, Moderaternas spin doctor inom skolan, har under 15 år, med initierade politiska kontakter och vänner i kommuner och regeringar, lyckats bygga upp en skolkoncern där han själv är storägare.

Nu vill Peje Emilsson framhäva sig som en god social entreprenör och lyfter i sin snyftartikel i DN fram hur väl han lyckats i Sverige och därefter utomlands. Samtidigt vill han skrämma alla elever och deras föräldrar för att en friskola som inte är aktiebolagsägd innebär en annalkande apokalyps.

Men alla som läser Peje Emilssons artikel och hör hans gråtmilda röst bör fråga sig varför han inte överlåter alla sina skolor till en stiftelse där allt överskott stannar kvar och endast är ämnat för skolverksamhet.

Det är inget konstigt med överskott i en skola. All verksamhet oavsett legal form måste gå med överskott, annars finns ingen möjlighet till att satsa på utveckling, att spara i ladorna för sämre tider eller att bedriva en framgångsrik verksamhet överhuvudtaget. Problemet är därmed inte vinsten i en friskola utan till vad vinsten används. Det blir särskilt tydligt i aktiebolagsform eftersom dess syfte är att ge aktieutdelning och att skapa ett högre aktievärde som aktieägaren kan tillgodogöra sig.

Peje Emilsson är helt enkelt inte trovärdig så länge han är ägare till en aktiebolagsägd skolverksamhet eftersom fokus då inte endast är att skapa en bra skola eller vara en social entreprenör. Per Emilsson är endast orolig för att vinsterna i hans skolbolag som skapats av politiska beslut under 20 år hotas vid ett regeringsskifte i höst.

Därför vill jag ge Peje Emilsson möjligheten att bli trovärdig som en verklig social entreprenör och att erbjuda valfrihet även i en friskolevärld utan aktiebolag som drivs av f.d. politiker och skolledare som vill ”göra en Sovjetunionen” d.v.s. ta över offentlig egendom till underpris eller få betalt av partikollegor med offentliga medel för att riskfritt bedriva privata företag och berika sig själva.

Mitt förslag är att Peje Emilsson överlåter all sin skolverksamhet med dess tillgångar, exklusive skulder till exempelvis offshorebolag, till en nystartad stiftelse, låt oss kalla den ”Stiftelsen Sveriges skolor” för enkelhetens skull. En stiftelse som naturligtvis skall återinvestera överskott i verksamheten och expandera för att skapa världens bästa skola.

Men för att förhindra dolda uttag skall naturligtvis inte verksamma i stiftelsen kunna ta ut höga konsultarvoden, stiftelsen betala räntor via konstlade lånestrukturer eller krävas på royalty för koncept som används av stiftelsen, utan stiftelsens överskott skall oavkortat användas för att expandera och utveckla skolans verksamhet.

Jag förväntar mig också att Peje Emilsson kommer använda sin erfarenhet av PR för att förklara att det går utmärkt att bedriva skolvalfrihet i stiftelseform både i Sverige och utomlands, och samtidigt uppmana alla ägare till skolaktiebolag att överlåta all skolverksamhet till stiftelsen.

Först när Peje Emilsson överlåtit sina aktiebolagsskolor till stiftelsen vet elever och deras föräldrar att han talar för en skola som social entreprenör och inte för att tjäna pengar.

 

3 svar till “Peje Emilsson är orolig för sina vinster

  1. Ping: Finländsk lärakompetens på export | 4 RIL

  2. Ping: Vågar du läsa dessa fakta om friskolorna? | 4 RIL

  3. Ping: Hur mycket pengar får man tjäna på skolan? | 4 RIL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s