Även DN stjäl för att påstå att de kommit på något nytt


När DN och Mikael Delin i februari 2014 fick rapporten ”Det som inte mäts finns inte” var de inte intresserade av hur kommunerna stödjer elever som riskerar att få underkänt.

Samtliga Sveriges 290 kommuner erbjöds att under tre veckor i september 2013 svara på sex frågor om hur de bedriver arbetet med stödinsatser till den elev som inte klarar eller inte förväntas klara minst godkänt eller nå kunskapskraven i ett eller flera ämnen i sin årskurs.

Och som riktmärke användes nationella prov eftersom det är vad som finns tillgängligt för jämförelse mellan skolor i Sverige.

DN och Mikael Delin var inte heller intresserade av att ämnet matematik var särskilt illa eftersom i princip ingen minskning sker av andelen underkända från årskurs 3 till andelen underkända i årskurs 9.

Slutsatserna av undersökningen av Sveriges kommuner inte aktivt mäter och styr arbetet med elevstöd.

I rapporten presenteras en modell för hur skolan behöver arbeta för att aktivt styra och mäta stödinsatser. Se bild och förklaring i rapporten sid 26 till 28.

Modell

I e-postdialog och telefonsamtal gör DN och Mikael Delin gällande att det inte var något för DN att göra en artikel om.

På samma sätt ville inte DN och Mikael Delin göra en artikel om jämförelsen med utvecklingen inom PISA och andelen lärare utbildade med lärarutbildningar från 1988 och framåt som presenterats på 4RIL. Det är väl bara en tidsfråga innan även det kommer fram som en ”Upptäckt av DN”.

Så vad gör då DN och Mikael Delin? Jo de tar slutsatserna och fakta från rapportern gjord av Mikael Flovén, gör en egen specialstudie som helt ryms inom Mikael Flovéns studie ”Det som inte mäts finns inte” och skriver en artikel som de säger ”För första gången visar skolans svek mot de svagaste eleverna”.

Det är inte för första gången, åtminstone Mikael Flovéns studie som DN och Mikael Delin fick i februari 2014 handlar om exakt samma sak. De uppgifter DN säger är helt nytt var den fakta och de uppgifter som DN inte ville ta in i sin tidning i februari utan istället i juni gör till en påstådd unik upptäckt.

Och än mer pinsamt blir det när Stefan Lövén (S), Gustav Fridolin (Mp) och Thomas Tobé (M) agerar som att det är nytt för dem i en efterföljande artikel i DN. Samtliga har fått rapporten av Mikael Flovén i e-post och har dessutom svarat att de fått rapporten och läst den.

Att Svt ljuger om att de stjäl utan att ange källan är sedan tidigare visat.

Nu har Svt fått sällskap av DN.

Vad är det för samhälle som vi lever i?

Att kopiera och använda immateriella tillgångar är en sak, men de måste ange källan annars är det stöld.

2 svar till “Även DN stjäl för att påstå att de kommit på något nytt

  1. Gudmund Areskoug

    Tycker jag hört samma visa som du får sjunga nu av fler än en journalistbekant genom åren….

    • Ja och jag har fått samma svar som du ger från flera andra som hört klagomålen jag har både på Svt och DN. Det verkar vara ett återkommande fenomen för de som sliter med fakta och underlag att möta journalister som tycker det är helt rätt att sno andras arbete. Begreppet heder verkar ha dött ut om det ens någonsin har funnits.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s