Samtal vid lunch


Med anledning av en artikel i DN där Per Kornhall berättar om hur han blir utfryst och sedermera blir avskedad för att han som han själv beskriver det berättar offentligt om problemen i kommunen med att ta tag i och göra något åt dem för att förbättra skolan, uppstod en diskussion vid lunchen igår.

Det är alltid intressant att höra exempel på hur andra kommuner agerar likadant och inom andra områden än skolan.

Och kontentan är bristen på ansvar. Chefer som pekar på de längre ned i hierarkin, fotfolket som pekar uppåt i hierarkin och alla tillsammans har en förklaring till varför just de inte bär något ansvar.

Men kontroller tycker ingen om oavsett position. Och de har samtidigt alla väldigt mycket att göra. Och de granskningsrutiner som finns är endast för syns skull eftersom de som granskar är beroende av få betalt av dem de granskar. Flera exempel gavs under lunchen på hur revisionsfirmor ställer frågor till den som skall granskas i stil med: ”Fungerar allt hos dig?”.

Vad förväntar sig revisionsfirman att chefen skall säga?

Det finns boenden i kommunen som är idylliska små trähus som är tänkt att använda för behövande. När det uppdagades att de som bodde där alla fanns i ledande ställning i kommunen blev det nästan komiskt. Men den som klämdes åt var handläggaren längst ned som godkänt utdelningen. Han skulle naturligtvis klämmas åt för sitt agerande. Dessutom hade han tilldelat sig själv ett boende också. Men alla ledande personer undkom.

Det blev fler exempel inom skolan, men Per Kornhalls historia räcker för nu.

Lunchen nådde slutsatsen att det kan vara en civilisations nedgång och fall vi ser. När ingen längre tar ansvar och det lönar sig att ducka och peka på andra. När ingen konsekvens följer som korrigerar ett omoraliskt och i flera fall brottsligt beteende. På samma sätt som ingen rektor tar ansvar för elevernas resultat, liksom inte heller lärarna eller kommunens politiker.

Kittet som håller en civilisation samman luckras upp och slutligen faller allt samman. Rädda sig den som kan och hitta en annan civilisation på uppgång, för om det inte rensas upp och de onda krafterna får hållas väntar en modern Sodom och Gomorra runt hörnet och det utan bistånd från högre makter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s