Dåliga lärare måste bort


Nu har en ohelig allians skapats!

Regeringen, facket och arbetsgivarna, får antaga att med det menas SKL, vill inte att Skolverket skall kunna stoppa lärare från att få lärarlegitimation.

Nu säger regeringen att det är Högskolornas uppgift att stoppa olämpliga lärare och det går naturligtvis inte att säga emot Björklund i det.

Men det är endast en kontrollinstans.

Frågan är vad som skall göras om det upptäcks att en lärare är olämplig, även efter att ha passerat en ”betydligt hårdare prövning” från Högskolorna?

Självklart måste en lärare kunna bli av med sin lärarlegitimation men vem skall då ha rätt att göra den bedömningen?

En möjlighet är Skolverket som redan idag tycks ha fått ett uppdrag att hantera ansökningar om lärarlegitimation.

En annan kontrollinstans är SKL i form av kommun och rektor som måste kunna agera om en lärare än olämplig.

De kan naturligtvis ta bort en lärare direkt från undervisning och endast premiera lärare som är högpresterande.

Men för att en olämplig lärare inte skall kunna söka sig vidare och skapa nya problem på annat håll behöver det kunna anmälas till en kontrollinstans som återkallar lärarlegitimationen. Och är inte Skolverket en sådan lämplig instans?

Problemet idag är att lärarlegitimationen endast tycks vara ett sätt att ge alla befintliga lärare en frisedel utan koppling till deras förmåga att prestera, d.v.s. göra en skillnad för eleven.

Naturligtvis skall Högskolorna vara betydligt mer restriktiva för att sätta en hög lägstanivå på de som kommer ut, men för att inte lärarlegitimationen skall bli ett värdelöst dokument som vem som helst kan få behöver det kunna återkallas av en mängd skäl där låg prestation är ett.

Och för att det inte skall bli beroendeproblem och kunna användas av andra skäl i en kommun eller av en rektor, behövs det en kontrollinstans som kan förväntas vara hyfsat fristående och oberoende. Där kan Skolverket fylla en funktion förutsatt de sätter upp regler för hur det skall hanteras och agerar på plats och utredande av fakta.

Skolans problem idag är alltför många usla och lågpresterande lärare. De måste bort för att skolan skall kunna sätta ribban högre och nå noll underkända elever och säkerställa att varje elevs personliga mål stöds på bästa möjliga sätt.

2 svar till “Dåliga lärare måste bort

  1. Ping: Fisken ruttnar från huvudet och ned | 4 RIL

  2. Ping: Lägg ned skolor som inte presterar | 4 RIL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s