”Avslöjande” i Aftonbladet


Nu slår Aftonbladet på stort med att avslöja att det finns stora vinster inom friskolorna. De exemplifierar med Academedia i dagens tidning.

Och Stefan Löfven är indignerad.

Men det är inget nytt för dig som följer oss på 4RIL.

Vi har kunskapen om hur vinster uppstår inom skolan och varför. Det har varit känt sedan början av 2000-talet och artiklar har skrivits av Mikael Flovén i ämnet vid flera tillfällen.

Mikael Flovén har t.o.m. i maj 2013 träffat Roger Mogert, socialdemokrat i Stockholms stad, och visat hur mycket pengar som troligen betalas för mycket p.g.a. att skolpengen är felberäknad, p.g.a. strukturella fördelar för en friskola.

När han fick veta det blev han plötsligt oanträffbar.

Samma sak berättade Mikael Flovén för fackföreningsledaren Eva-Lis Sirén i mitten av 2000-talet, men inte heller hon var intresserad av det eftersom det skulle påverka hennes medlemmar.

Så varför är de så upprörda nu?

Varför hörde de inget, såg inget eller sade de inget?

Inte-se-inte-höra-inte-tala

Ett svar till “”Avslöjande” i Aftonbladet

 1. Gudmund Areskoug

  Sanningen kan vara attans obekväm. Jag räknar med att ingen kommer att reagera ärligt nu heller, och hoppas bli positivt överraskad istället.

  Hur ska samhällets ledarskikt reagera när nästan *alla* oavsett läger ser ut att ha gjort fel? Hur de än gör så tömmer de slaskhinken i lovart, dvs. vinden kastar innehållet tillbaka i ansiktet på dem.

  Utom om de ärligt *erkänner* att de gjort fel, och visar *i konkret handling* att de bättrat sig.

  Sedan misstänker jag att det finns många fall där det inte är så enkelt att ”friskolor” alltid vinner på hur systemen är uppbyggda, eller att det alltid är så att kvaliteten blir lidande för vinstuttagens skull.

  T.ex. finns det även pedagogiskt drivna friskolor, som givetvis också kan ha sina kvalitetsproblem, men där dessa knappast beror på överdrivna vinstuttag.

  Och så har vi det där med lokalkostnaderna, som t.ex. kan tänkas vara sammanlänkade med geografiskt läge och annat som är svårt att påverka för skolors huvudmän.

  Vet inte hur man idag ev. parerar för sådana potentiella penningslukare, men fler än en absurd historia har man ju hört från när kommuner leker affär med sig själva och hämtar tillbaka pengar som skulle ha gått till kvalitetsarbete genom ”marknadsmässiga” (läs: höjda) skolhyror, eller där för undervisning oanvändbara biytor räknas in i schabloner som om de vore klassrumsyta, och där det inte existerar andra användbara skollokaler inom geografiskt rimliga avstånd för upptagningsområdena.

  För att få bukt med sådant krävs det bland annat att bristen på konkurrens inom byggbranschen åtgärdas, och att samhällsplanerare inser att sådant som väl fungerande kollektivtrafik påverkar kostnadsläget i hela samhället. Och då först på lokal- och bostadsnivå, eftersom det är faktorer som restid och kommunikationskvalitet som mest påverkar prisläget på bygg- och bostadsmarknaden, och därigenom troligen mycket större delar av hela samhället än man ser ut att alls tänka på.

  Så tillkommer, som du redan tagit upp, kvalitetskriterierna för skolorna. Hade man haft mätbara sådana och tillämpat dem, och om de haft adekvata följder som förbud mot vinstuttag och krav på vinståterföring till verksamheten så länge kvalitetskriterierna inte uppfylls, så hade det kanske räckt långt.

  Sedan undrar man spontant om det inte går att ställa som krav i offentlig upphandling respektive annan offentligfinansierad verksamhet, att uppdragstagaren eller huvudmannen ska skatta i Sverige, eller jämka upp en lägre utländsk skatt genom inbetalning till Sveriges skattekista för att få rättvis konkurrens mellan anbudsgivarna och marknadsaktörerna. I förbifarten undviker man åtminstone bitvis vad som idag ser ut som plundring av offentliga medel (än så länge med makthavarnas ”goda minne” 😉 ).

  Men generellt ser det ju ut att stämma att vinstdrivande friskolor gynnas strukturellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s