När skall Jan Björklund inte bara prata om framtiden?


Jan Björklund skriver i DN Debatt idag, ja det är främst politiker och kändisar som får vara med och leka i DN, att han vill ge premier till de som erlägger lärarexamen

Om du inte läst DN debatt hittar du artikeln via följande länk.

http://www.dn.se/debatt/upp-till-75-000-i-lararbonus-for-matte-och-no-amnen/

Skall det behövas en utbetalning för att en student skall bli klar med sina studier? Är det en rätt motiverad person? Borde inte pengarna sparas till läraren och när denne gör nytta i skolan som högre lön istället? Vad säger att en avlagd lärarexamen innebär att samma person börjar arbeta som lärare och inte bara cashar in pengarna och slutar i alla fall? Och vad säger att det är en bra lärare bara för att den tagit lärarexamen? Att en lärarexamen inte betyder att det är en bra lärare vet vi bl.a. från studien ”Det som inte mäts finns inte” att det inte spelat någon roll till dags dato.

Jan Björklund vill även fösa in fler lärare genom att ta dem från forskarutbildade. Det är i sig positivt att de skall erhålla en duktigt hög lön på 40-50 000 kronor, men hur vet vi att det är bra lärare innan de börjat undervisa och visat att de kan nå noll underkända elever? Det är ingen anledning att elda för kråkorna utan endast ge de lärare som presterar en rejäl ersättning.

Fler lärare skall även komma via utbyggd ämneslärarutbildning och med extra platser via KPU.

Det låter bra med fler lärare och högre lön, men hur skall skolan bli av med dagens underpresterande matematiklärare? Det är dagens dåliga matematiklärare som är ett problem i skolan. De som lyckats ta lärarexamen och som visat sig vara olämpliga som lärare.

Och när skall Jan Björklund sätta ett mätbart mål för kommunerna på andelen underkända elever i årskurs 9, förslagsvis 0 (noll)? Det är först då som de kommuner som inte själva sätter det målet tvingas att göra något.

Jan Björklund skulle kunna agera för att det skall hända saker redan idag och inte som nu behöva vänta flera år på att något syns för eleverna som möter lärarna i matematik och NO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s