Lewin och en utredning utan ljus i tunneln


När Leif Lewin presenterade sin utredning i måndags gjorde han det tillsammans med Jan Björklund och med stort intresse från media.

Och DN debatt basunerar att ”Kommunaliseringen av skolan är ett misslyckande” http://www.dn.se/debatt/kommunaliseringen-av-skolan-ar-ett-misslyckande/

Det är naturligtvis intressant med en historiebeskrivning av vad som skett de senaste 20 åren, men särskilt viktigt är vad ämneslärarna sägs ha uttryckt redan innan kommunaliseringen. Där menar Lewin att ämneslärarna under en följd av år varit kritiska till en skolpolitik som försummat ämneskunskaperna. Hur intressant vore det inte att få se alla nationella/centrala prov och tester som gjorts för att kunna få en bild av hur eleverna presterat år för år under årtionden.

Lewin talar om kommunaliseringen som ett misslyckande och även att decentralisering skulle vara ett problem i sig. Men nu finns det många företag som arbetar med decentralisering för att skapa framgångsrik verksamhet, vilket motsäger att den styrmodellen skulle vara något problem i sig.

Nej, tyvärr kommer inte Lewin fram med några konkreta åtgärder utan endast det sedvanligt svepande snömoset om ”att ge lärarna bästa tänkbara förutsättningar”, ”att varligt understödja lärarnas professionella utveckling” och ”tydliga kunskapsmål”.

Det är skönt att det släpps en rapport med substans måndagen den 24 februari som behandlar det som Lewin inte förstått. Notera det datumet om du vill vara en del av samhället.

2 svar till “Lewin och en utredning utan ljus i tunneln

 1. Vad ska man säga annat än att man måste erkänna att det är komplicerat, och att man självklart ska titta på vilka åtgärder som faktiskt leder till förbättringar.

  Vem som sedan utför dem är en senare och helt underordnad fråga.

  Man kan nästan höra Kjell Alinge eka från ett gammalt Eldorado-program på 80-talet: ”Risken med stormöten är att en stor skock kan tappa omdömet samtidigt.” (tror det var i samband med att Motorsågsmassakern kom ut och det ropades på förbud mot, eh, ALLT helst). 😀

  Det verkar vara vad som händer här, fast stormötet äger rum i slow motion i medierna, och kryddas av en tävling om enkla slogans som man nervöst hoppas ska vinna väljare (snälla…?).

  • Har någon läst betänkandets alla 773 sidor?
   Jag kan uppmuntra den ambitiöse att det är 378 sidor innan bilagorna och då ingår innehållsförteckning på nio sidor och sammanfattning 18 sidor plus förstasida och två sidor tack till uppdragsgivaren.
   Och den text som är kvar är mest en deskriptiv studie, det är väl den minst intellektuella uppsats som kunde väljas på universitetet och som de valde som inte kunde formulera hypoteser eller som inte kunde tillämpa mer vetenskapligt arbetssätt och analys.
   Men även om de inblandade i studien inte är handlingens män och kvinnor kan man i alla fall inte beskylla dem för att vara fåordiga, kanske det är en del i utmärkelsen som skytteanus. Bara inte särskrivning tillämpas skall det nog gå bra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s