Skolpengen är skälet till att elever väljs bort


Uppdrag granskning har ”avslöjat” att friskolor sorterar bort stökiga eller resurssvaga elever. Och snabbt hugger politiker som är ansvariga för den rådande situationen, genom att indignerat kommentera film som tagits med dold kamera. Lika upprörda är Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund som talar om skandal och att det ”svärtar ned hela det fria skolvalet”. Skolinspektionen skall svara på varför de inte gjort något åt utpekade skolor och Friskolornas riksförbund skall komma med konkreta förslag på hur det skall förhindras att elever sorteras bort i framtiden. Och som vore det ej nog drar skolminister Jan Björklund fram förslag om att skapa ett gemensamt kösystem.

Men vad menar de med sina uttalanden?

Här stödjer alla dessa aktörer införandet av friskolor som drivs av ägare med vinstintresse och ändå har de mage att påstå att de inte förstår hur en sortering kan uppstå!

Skälen till att elever överhuvudtaget sorteras bort är naturligtvis ekonomiska och rationella.

Skolpengen till en friskola beräknas på ett genomsnitt av kommunens alla skolors elever.

Skolpengen är lika hög för en skötsam och motiverad elev som för den elev som kräver extra arbete och stöd. Det är då självklart för varje friskolas företagsledare att välja de elever som ger bäst avkastning och att välja bort de som ger sämre avkastning.

Friskolorna vill inte ha den kommunala skolans genomsnitt av elever, utan framförallt de motiverade och skötsamma, eftersom det innebär högre lönsamhet. Skulle det sedan vara så att det dyker upp elever som är intresserade av att börja i friskolorna, men som inte förväntas vara lika skötsamma, motiverade och utan behov av stöd, är det helt naturligt för friskolorna att på olika sätt säkerställa att eleverna inte bereds plats.

På detta sätt flyttas kommunens skattepengar från elever som behöver extra stöd, till friskolor som gör ännu högre vinst i och med att de slipper ta emot de mer resurskrävande eleverna.

För att lösa problemet med sortering bör skolpengen differentieras beroende på kategori av elev.

Svensk version av RIL 20131029

Se även artikeln i Göteborgsposten 2013-11-05.

Ett svar till “Skolpengen är skälet till att elever väljs bort

  1. Amen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s