Rektor Ann-Katrin Averstedt slutar självmant


Ann-Katrin Averstedt på Solbergaskolan i Stockholm har under flera veckor toppat vår lista över sämst skolledning. Nu väljer hon själv att sluta efter stark mediekritik. Det underliga är att inte Stockholms stad själva tagit tag i problemet utan likt vatten på en gås låtit allt rinn av med förhoppning om att det skall lösa sig av sig självt. Och det gjorde det, men efter lång tid och på rektors egen begäran. Är det så Stockholm stads policy för att hantera problem fungerar? Det är nästan så att Ann-Katrin Averstedt skall ha plus i kanten för att sluta på egen begäran.

8 svar till “Rektor Ann-Katrin Averstedt slutar självmant

 1. Hmmm… sluta självmant, behöver absolut inte betyda att rektorn tog det här steget själv. Hon kan lika väl blivit uppmanad att sluta under dessa förutsättningar…

  Skulle utbildningsförvaltningen säga upp henne skulle förfarandet varit långdraget och ffa kostsamt.
  Jag gissar att de har ställt ett ultimatum: Säg upp dig med omedelbar verkan!

 2. Hej, tyvärr återanställer Stockholms Stad Ann-Katrin Averstedt som rektor på Kullskolan. Skandal!

  • Frågan som uppstår i detta fall är om facket kräver denna återanställning eller om det är utbildningsförvaltningens ledning, d.v.s. Thomas Persson eller Håkan Edman, som på eget bevåg valt detta.

   Föreslår att du kontaktar endera av de två cheferna och frågar vem som tagit beslutet och på vilken grund.

  • Om detta är ett allvarligt misstag eller om Anki verkligen tagit intryck av händelserna i Solbergaskolan återstår att se. Jag hoppas verkligen det för Kullskolans personal, föräldrar och barns skull….. men med tanke på hennes historik så ställer jag mig mycket avvaktande till detta.

   • Tyvärr blev det som befarat annkristin averstedt håller på att köra kullskolan/kristinebergsskolan i botten.Flera lärare har redan sagt upp sig.

 3. Kan bara bekräfta det som Jeanette skriver. Bifogar brev nedan som jag mailade till skolborgarrådet Lotta Edholm i oktober som hänvisade till grundskolechef Gunnar Wohlin som svarade:

  ”Hej!
  Tack för ditt mail.
  Kommer att kontakta rektor för att utreda detta.
  Mvh
  Gunnar Wohlin”

  Till Lotta Edholm
  Skolborgarråd
  Stockholms stad

  Angående relativt nytillträdda rektor Ann-Kristin Averstedt / Kristinebergsskolan, Stockholm.

  Jag har fått höra de mest hårresande historier om hur hon behandlar sin personal.
  – Utpekande av enskilda och utskällningar inför alla på personalmöten
  – Kontrollerande av personalen ner i minsta detalj
  – Ovilja att ge extra stöd av specialpedagoger till de barn som har särskilda behov

  När jag sedan läser tidigare artiklar om vad som hände på Solbergaskolan framgår det ju att hon har en lång historia med precis samma problematik. Där nämns också att en utredning planerades av utbildningsförvaltningen, men frågan är om den någonsin gjordes då Ann-Kristin Averstedt ju sade upp sig själv när det började hetta till ordentligt.
  Hur tänker förvaltningen och i förlängningen du när ni tillsätter rektor Ann-Katrin Averstedt som rektor på den nyöppnade Kristinebergsskolan?

  Stöttar ni era anställda som arbetar i en arbetsmiljö på en av era kommunala skolor där mobbning från chefen i princip är OK?

  Tyvärr är det så att alla i personalen är skrämda till tystnad och förmodligen kommer ingen som ännu arbetar under henne att våga yttra sig.
  Som arbetsgivare – och inte minst för skolbarnens skull – hoppas jag att ni tar tag i denna varböld. Annars riskerar ni nog att få vara med om samma visa ännu en gång; personal som försvinner i snabb takt och föräldrar som anmäler skolan då deras barn inte har fått den hjälp och det stöd de har rätt till.

  Jag har ingen koppling till skolan, utan har fått höra berättelser från en vän som arbetar där. Med tanke på de råd hon har fått från facket om att ha låg profil och inte agera i eget namn på något vis då hon i så fall kommer råka väldigt illa ut väljer jag att för hennes skull vara anonym.

 4. Ping: Stockholms stad premierar rektor | anneveritas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s