Friskola, till glädje för rektorns bankkonto?


Låt inte överskriften lura er att tro att jag är en motståndare till friskolor. Tvärtom kan det med rätt personer i ledningen borga för ökad valfrihet och kvalitet för alla inblandade.

Men i den skola norr om Stockholm där jag arbetar är det tyvärr inte så. Innan denna onämnda skola övergick i privat regi så tog jag mig friheten att ta reda på rektorns ekonomiska, månatliga ersättning.

Ett år efter övergången till friskola hade styrelsen –  i vilken hon själv sitter ihop med 2 andra – sett till att öka denna ersättning med 34%………..året därefter 17% om jag minns rätt.

Året därefter fanns en helsida i den lokala tidningen där en reporter tagit notis om att hon hade tagit ut en ”vinst” ur bolaget på 200 000 vilket denne Janne Josefsson wannabee naturligtvis frågade om.

Rektorn motiverade bland annat detta uttag med, ”vi har under de här första åren stått tillbaka lönemässigt för att slippa bli konfronterade med att det kan finnas ekonomiska argument till att vi startade friskola. Men nu fanns möjlighet att få en liten ekonomisk ersättning för allt merjobb det har inneburit vilket jag är övertygad om att människor förstår”

Detta var ett exempel på hur denna rektor agerar och jag kommer att fortsätta att skriva flera både om penningstörst men också om annat intressant om hur en rektor och ledningsgrupp agerar i vissa frågor. Vissa kan man anknyta till det faktum att det är en friskola, vissa till en skola i allmänhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s